Blog


Július 13-án a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben (Szekszárd) előadást tartottam a cellák előtt egy folyóson (vetítéssel) a kánikulában. Ide bármikor megyek szívesen (!), szívesebben járók börtönökbe, mint máshova... Nem tudom mi ennek az oka, de olyan érzésem van, hogy ott kell lennem. Az előadás utáni laza beszélgetés ‘QA’ itt sokkal őszintébb, és az emberek itt őszintébbek, mint kint...Tegnap este úgy fogalmaztam meg, hogy itt van a legnagyobb valódi szükséglett a motivációra, ezért van / volt ott a helyem.
Sok Tolsztojt kell szerintem a börtönben olvasni… ‘Az az ember akinek nincs más célja, mint a tulajdon boldogsága rossz ember, akinek a célja a mások véleménye gyönge, akinek a célja mások boldogsága erényes és akinek célja Isten, az NAGY.' Tolsztoj
Tolsztoj témái a könyveiben: Jó és a rossz fogalma / Az életünk szabad vagy determinisztikus? / Mi nemesíti a lelket? A szenvedés vagy a boldogságra törekvés? / Felelősek vagyunk másokért vagy csak a saját magunkért? Lehet-e boldogan élni szabadság nélkül? Lehet-e valaki szabad boldogság nélkül? A börtönben ezek lehetnek a jó témák szerintem...

Balatoni gyerek vitorlástábor (jún. 30. - júl. 3.)
Helyszín: Balatonakarattya, Bercsényi strand (Tengósok kikötője)
Hajók: 2 alu kalóz (MAFC), 1 Grado (Krisz hajó) - dupla tőkesúlyos
Vasárnap este a két kalózt szólóban átvittük még a vihar előtt Balatonalmádiból Balatonkarattyába. Indulás: 18:15 / érkezés: 20:30. / Adri vitte a K2 nevűt és én vittem a Norbi Update nevűt. Változó szelek, főleg 1/2 szeles menetünk volt és még a vihar előtt megérkeztünk, ahogy kell... :-)
Hétfő: erős szeles vitorlázás, 15-20 csomós szelek (már nem tudtuk kiülni a hajót), de a part közelében csak 10 csomós. 10:30-ig másodfokú jelzés, ezalatt csomózás, vitorlás rajzolás és a hajó részeit tanultuk vagyis az alapok... Utána kifutottunk és vitorlázás egész nap. Gyakorlatok: kormányzás, vitorla beálltások, fordulások és játékos versenyek. Késő délután Grado vitorlással is kifutunk, ami egy 20 lábas kabinos vitorlás, és ezt a gyerekek nagyon élvezték.
Kedden: Bf. 7-8 és egész nap és persze másodfokú viharjelzés egész nap (alapszél: 50-60km/óra és 60-70km/óra befújásokkal) / Délelőtt Adrival és Zolival mentünk egy-egy kört a kalózzal, csak nagyvitorlát húztunk (!), de az is nagy volt persze… Siklott a hajó erősen 3/4 szélben és 1/4 szélben, pedig nem tudtuk kiülni… :-) Izgalmas vitorlázás és persze videóztam is. Késő délután a gyerekekkel ismét kimentünk a Grado-val egy reffelt nagyvitorlával csupán, mivel erős szél van meg mindig.
Szerda: napközben gyakorló vitorlázások jó szélben. A mai csapat: Sebő, Kornél, Máté, Marci, Zoli, Adri, Regő, Örs, Ella! Mindenki nagyon élvezi, ez az utolsó nap… Délután a hajókat visszavisszük Bf. 5-ös szélben Balatonakarattyából Almádiban (1/4 szeles menet). Én szólóba és emiatt eleinte csak nagyvitorlát húzok, mert amúgy nem tudnám kiülni... Fűzfő körül gyengül a szél, és ezért fel tudom már húzni az orrvitorlát is. Indulás: 16:15 / érkezés: 18:15 / A kalózokat kisólyázzuk, majd indulás haza…
Az elmúlt napok széles voltak, és sokat tanult ebből a csapat... jövőre folytatás, nálunk a balatoni gyerek vitorlástábor már hagyomány. :-)
Vasárnap levezető vitorlázás (erős szélben persze!) egy svertes Avar típusú vitorláson, amivel élesben mentettünk egy vitorlást, aki süllyedt... Induló és érkező kikötő: Balatonszéplak (Ezüstpart Yacht Kikötő).

Egyhetes adriai tanfolyam / gyakoroló vitorlástúra (jún. 22-29.)
Időjárás: alapvetően Mistral 20 csomó körüli (max. 24-26) / kedden egy napig jugó / szerdától ismét Mistral...
Útvonal: Milna - Véli Drvenik - Sibenik - Skradin előtt belső tó - Gengero sziget - Rogoznica - Solta szg. - Milna (220 tmf)
Szombat: safety eligazítás / vitorla felhúzás / időjárás előrejelzés közös megnézése / paasage plan / hajó bemutató
Vasárnap: reffelési gyakorlat / negyedszeles vitorlázás / árbocra mászási gyakorlat / nagy hullámokban vitorlázás / orrvitorla csere / orrvitorla ragasztás / mediterrán mooring kikötés / este térképezési feladatok...
Hétfő: kikötési gyakorlatok / majd du. gyenge szeles vitorlázás Sibenikig / kikötést oldalt állással és próba vizsga.
Kedd: kikötési gyakorlatok / bójára állási gyakorlat / MOB gyakorlatok / felhajózás a belső tóhoz / horgonyzási gyakorlat a belső tónál. Vacsora: sült halak (reggel a Sibeniki halpiacon vettük a halat) A mai vizsgán mindenki átment és gratulálok minden új szkippernek!
Szerda: dingi evezési gyakorlat / motorral manőverezési gyakorlat / reffelési gyakorlat / negyedszelezés / horgonyzások / éjszakai menet 01-ig (elállt a szél, ezért nem folytattuk) - sűrű nap volt ismét és ma is jó szelet!
Csütörtök: halzi gyakorlatok / 3/4 szélben vitorlázás / Spi-zés / éjszakai vitorlázás 00:30-ig (elállt a szél, ezért nem folytattuk)
Péntek: Bojára állási gyakorlatok / kikötési gyakorlatok / majd vitorlázás egész nap (erős szeleink is voltak) és bőszeles vitorlázások főleg, heave-to gyakorlat, sok fordulás és sok manőver egész nap...
A nov. 2-9. közötti adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránkon még vannak szabad helyeink.
Jelentkezés és további információ: mederaron@gmail.com
Jó szelet! AA

Ma reggel a Váci Piarista Gimnáziumban meséltem a Földkerülésemről és a motivációmról.... és hogy hogyan változott meg az életem és a gondolkozásom az utam során. A fő téma az óceáni vitorlázás, a tengeri élet és a 'fel nem adás hozzáállás' volt...
1714-ben alapították a Váci Piarista Gimnáziumot, és még Mária Terézia is meglátogatta anno.
Sok fontos alkotó járt ide, én most két nevet emelnék ki: Madách Imre és Rubik Ernő.
Jó volt ide is eljönni, mert ez egy jó suli tényleg!

Adriai tanfolyam (jún. 8-15.)
Útvonal: Milna, Brac szg. - Drvenik, Drvenik szg. - Rogoznica - Privic, Privic szg. - Sibenik - Split - Solta - lakatlan öböl és horgonyzás, SV Klement - Stiniva öböl, Vis - Vela Luka, Korcula - Milna, Brac szg. (285 tmf)
Hajó: Beneteau 411 Oceanis (extrák: spi, radar, AIS)
Időjárás: eleinte jugó (max. szél 22 csomó) / majd misztrál (max. szél 24 csomó) / csütörtökön délután Vis és Korcula között egy nyári vihar kapott el minket komoly esővel (max. szél 26 csomó)
Szombat: hajó bemutató / Safety brifing / check list / passage plan Este felmentem az árbocra a szakadt forestay ellenőrzése miatt (egy szál elpattant), nem pattant el azóta több szál…
Vasárnap: Spi gyakorlat / bőszeles vitorlázási gyakorlat / halzolási gyakorlat / kikötési gyakorlat / erős szeles vitorlázás... sűrű és hosszú nap volt, mindenki elfáradt a végére. :-)
Hétfő: erős szeles vitorlázás / reffelési gyakorlat / bójára állási gyakorlat / úszás a hajó körül egy öbölben, amikor a bójára állást gyakoroltuk (már nyár van!) - delfinekkel vitorlázás / negyedszeles vitorlázás :-) Este Privic szigeten kötöttünk ki a falusi kikötőben, vacsora a faluban egy étteremben. :-)
Kedd egész nap gyakorlás:: kikötési gyakorlatok / fordulási gyakorlatok / negyedszeles vitorlázás / félszeles vitorlázás / 3/4 szélben vitorlázás...Majd 10 perces gyors megállás Sibenikben. (A csapat egyik fele Sibenikben vizagázott, amíg a másik felével kint gyakoroltunk.)
Kedd 16:20-kor indulás Sibenikből az éjszakai vitorlázásra, a cé Split lesz. Egész délután, este és éjjel jó szelünk volt: 8-14 csomós jugó és emiatt cirkáltunk... Hajnali 3 után elállt a szél és motorozás. Splitbe reggel 8:15-kor kötöttünk ki.
Szerda: reggel 8:30 - 16:00 között Splitben voltunk, ahol a hajón a forestay-t cserélték. Majd délután jó szélben vitorlázás, Solta szigeten egy lakatlan öblében horgonyoztunk (rövid megálló). Este jó szélben vitorlázás, majd folyamatosan gyengülő szél… éjfél után horgonyzás egy lakatlan szigeten. Mai gyakorlatok: horgonyzások / negyedszeles vitorlázás / manőverek vitorlával / 4 óra éjszakai vitorlázás.
Csütörtöki etap: SV Klement - Vis - Korcula / megtett táv: 42 tmf. Gyakorlatok: negyedszeles vitorlázás / félszeles vitorlázás / 3/4 szélben vitorlázás / fordulások / halzolások / reffelés a viharban / bójára állási gyakorlat / motorral manőverezés szűk öbölben.
A pénteki etap: Vela Luka, Korcula - Milna, Brac szg. / megtett táv: 60 tmf Gyakorlatok: negyedszeles vitorlázás / fordulások / partközeli navigáció / MOB gyakorlatok / heave to gyakorlatok / reffelési gyakorlatok / kikötési gyakorlatok... Este 19:30-kor kötöttünk ki, mindenki nagyon elfáradt… hosszú hét volt! :-) Mindenki átment a vizsgán, és gratulálunk az új skippereknek! Ismét egy nagyon jó csapat jött össze, remélem még vitorlázunk együtt!

Adria átkelő gyakorló vitorlástúra (jún. 1-8.)
Hajó: Beneteau 411 Oceanis (extrák: spi, radar, AIS)
Útvonal: Milna, Brac szg. - Vela Luka, Korcula - Bari, Olaszország - Vis, Vis szg. - Milna, Brac szg. (Megtett táv: 390 tmf)
Időjárás: Mistral - Jugó - Mistral / néha esik, mert vasárnap és hétfő délelőtt egy front ment el felettünk…
Szombaton: safety briefing / check list / passage plan majd vacsora a helyi kikötői étteremibe. Zolival este beszélgetés a 2025-ös év nagy terveiről.
Vasárnap reggel 6:15-kor indulás. Jó széllel vitorlázás délelőtt (negyedszeles vitorlázás és fordulások), SOG; 7,5 csomó és max szél 18 csomó. Reffelési gyakorlatok. Kellemes szelek és vitorlázás, egyszer csak az orrvitorla felhúzó kötele elszakadt, és az orrvitorlánk leesett… Budikovac szigete nem volt messze, és a nagy öblében ott horgonyt dobtunk. Felhúzott a csapat az árboccsúcsra, és újra behúztuk az orrvitorla felhúzó kötelét (ez egy jó gyakorlat volt). Ekkor láttam, hogy a forestay egyik szála elpattant (és ez vágta el a felhúzó kötelet), szigetelő szalagot rátekertem, hogy véletlenül se sértse meg a felhúzó kötelet többet… 'ASAP' forstay csere, de addig is vitorlázni kell, mert gyakorló túra van… A hajót mostantól nem terheljük csak kb. 80%-osan, tehát 7 csomó fölé nem megyünk. Délután vitorlázás esőben és gyenge szélben.20:30-kor kötöttünk ki a a Vela Luka marinában (Korcula) Vacsora lecsó, majd utána átbeszéljük a holnapi útvonaltervet (routing) az időjárás előrejelzés alapján.
Hétfő reggel 8:30-kor kifutás Délelőtt nagyon jó szelek (18-23 csomó), emiatt reffelés, mert nem akarjuk a foreftay-t jobban terhelni (max SOG: 6-7 csomó). 14:00-ig negyedszeles vitorlázás jugóban, majd szélváltozás és misztrál (max. 22 csomó). Kora délután órákon jó szélben bőszeles vitorlázás (13-14 csomós szél SOG: 5-6 csomó), majd gyengülő szél… szinte egész éjjel tudtunk vitorlázni, reggel pár órán át spi gyakorlat is volt. Kedden 13:30-kor kötöttünk ki Bari-ban a Yacht Clubban, ami a város szívében van. 29 óra volt a mostani átkelés és a megtett táv 145 tmf.
Délután séta a városban (kávé, fagyi), majd meglátogattuk szokás szerint St. Nikolas katedrálist. Este vacsora a városban egy tipikus olasz étterembe, ahol egy órát kellett várni, úgy, hogy foglaltunk helyet előre, ilyen dél-Olaszország...
Szerda 11:00-kor indulás. Indulás előtt bevásárlás, víztank feltöltés, hajómosás, szemetet kivittük, időjárás előrejelzés megnézése (több modell) és ‘passage plan’ készítése (a routing ilyenkor a nagy téma). Plusz árbocra mászás, és még egy felhúzó kötelet reggel kihúztunk a forestay mellé, így most a forestay mellett plusz 2 felhúzó van rögzítve. (Oka: a terhelés megosztáse, és természetesen a biztonság.) Mai gyakorlás: vitorla beállítás futatott negyedszélben (10 csomós szél / SOG: 6.3 csomó), kitérés halászhajók elől / csomók gyakorlása... A vitorla beállítás olyan jól sikerült délután, hogy 6.8 csomós szélben 5.8 csomóval vitorlázunk ‘futatott negyedszélben’. (Lásd videók az egyesületi YouTube csatornán.) 15:00 után elhagytuk az olasz partot, 18:00 után értünk ki a nagyhajó területre, ahol több nagyhajó is elment mellettünk. (A TSS tőlünk északra kb. 10 tmf-re volt.) Egész éjjel vitorlázás negyedszélben és 4-5 csomós SOG-ot tudtunk tartani. Reggel kb. 30 percet volt csupán szélcsendünk, nagy szerencsénk volt a héttel! Szerencse is kell a vitorlázáshoz! :-)
Csütörtök: egész nap cirkálás 6-12 csomós szélben, délután a Mistral felerősödött 16-18 csomóra (SOG: 7-7,5 csomó). Ebéd: chili con carne, ami tipikus hajós étel nálunk. :-) Délután bójára állást gyakorlatunk a Zöld barlangnál, majd a csapat megnézte a Zöld barlangot. 30 perc szünet után folytatok az utunkat... Vis szigeten Kut-nál kötöttünk ki 18:00-kor. Az átkelés vissza: 31 óra és 150,1 tmf. Este séta a városban, és vacsora egy szuper helyen! Közben átbeszéltük az átkelést, és a fontos döntési pontokat az átkelés során, és utólag értékeltük. Röviden: ügyes volt a csapat!
Pénteken 10:00-kor futottunk ki, majd gyakorlás: bójára állás / kikötés a marinába... Egész nap vitorlázás és gyakorlás... korai kikötés 16:00 után, mert volt, aki hazaindult.
Szuper csapat jött ismét össze, remélem még máskor is fogunk együtt vitorlázni. A következő szint a Kanári-szigeteki gyakorló vitorlázás lenne :-)

Egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúra (máj. 18-25.)
Útvonal: Milna, Brac szg. - Veli Drvenik falu - Sibenik -lakatlan öböl, Murter szg. - Sali, Dugi Otok - blue lagoon, Veli Drvenik - Rogac, Solta szg. - Milna Brac szg. / az összesen megtett táv: 235 tmf
Hajó: Beneteau 411 Oceanis (spi, radar, AIS)
Időjárás: vasárnap misztrál és este esik (itt a front) / kedd hajnalban bejött a jugó (viharos időjárás fél napig) / szerdától a misztrál dominál ismét (max. 18 csomós szél)
Szombat este: safety briefing / check list / motor ellenőrzés / árbocra mászási gyakorlat / időjárási előrejelzés átbeszélése / passage plan és persze készülünk a vizsgára.
Szekeres Dáviddal és Mohai Szabolccsal találkozás a Milnai kikötőben, és rövid beszélgetés az oktatás helyzetéről…
Vasárnapi gyakorlatok: kerékhatás tapasztalása / egyhelyben megfordulási gyakorlat / hátrafelé nyolcasok / horgonyzási gyakorlat (és fürdés - már nyár van :-)) / negyedszeles vitorlázás szinte egész nap és fordulási gyakorlatok, mivel egész nap cirkálunk. Delfinek miatt: heave-to gyakorlat, majd halzolási gyakorlat. A kikötőbe bepillangóztunk és halzolási gyakorlatok ismét. Este kikötési gyakorlat horgonnyal.
Egész nap elméleti oktatás vitorlázás közben, 21 után végre főzni is van egy kis időnk és utána térképezés levezetésnek.
Hétfő reggel és délelőtt kikötési gyakorlatok 13:30-ig. Délután cirkálás és vitorla kezelési gyakorlat. Találkozás Földes Gáborral, éppen oktat az Adrián. :-) Szinte minden oktatót ismerek az Adrián és téma van mindig. Délután SV. Ante csatornán behajózás Sibenilben. Este házi vizsga és tanulás. Este beszélek telefonon Aranyosi Zsolttal, aki éppen 3 napos manőver tréninget tart nekünk. Holnap jön a jugó...
Kedd és bejött a várt erős jugó (kint 35-40 csomós szelek) és eső… Nekünk ez vizsga nap és mindenki vizsgázik, egyedül most nem megyek ki, mert van feladat bőven. Vizsga után vitorlázás főleg negyedszélben (15-20 csomó) és fordulások gyakorlás 21:00LT-ig, sajnos elállt a szél és Murter egyik öblében horgonyzás és horgászás és fogtuk a halakat (red snapper, prada, orada). Vacsora sült tonhal (még a Sibeniki piacról).
Szerda reggel 8-kor indulás, reggeli készítés menetben (rántotta). Ez is feladat :-) a sok-sok tapasztalás. Délelőtt vitorlázás a Kornati Nemzeti Parkban.Gyakorlat: 3/4 szeles vitorlabeálltás, 1/4 szeles vitorlázás, MOB, bójára állási gyakorlat, fordulások, hogyan is kell a hajót gyorsítani... Ebéd: sült hal, amit tegnap este fogott a csapat! :-) 20:30-kor kötöttünk ki Saliban. A mai megtett táv: 46 tmf! Vacsora: cihilis bab :-)
Csütörtök reggel 8:30-kor indulás. Átmotorozás a Kornati - Dugi Okok átjárón, majd MOB gyakorlat a Telascica öbölben (Figura 8 módszerrel, ami a legfontosabb). Délután bőszeles vitorlázás (Down wind) gyakorlat / 3/4 szél és félszél és emellett halzolási gyakorlatok. 12-14 csomós szél 6-7 csomós vitorlázás. Délután Spi gyakorlat (felhúzás / állítások / halzolás), vacsora sült kolbász és éjszaka vitorlázás 01:30-ig. Éjjel horgonyzás egy kis öbölbe. Megtett táv: 67tmf / 17,5 óra alatt / max SOG: 8 csomó / átlag SOG: 3,3
Péntek gyakorlatok: kikötési gyakorlatok farral / horgonyzás / oldalt kikötés / halzolási gyakorlat / fordulások. A Blue Lagoonban (Veli Drvenik) egy volt tanítvány hívott, hogy beakadt a horgonya, kiderült, hogy Ő is itt áll horgonyon. Átmentünk Lacival, aki lemerült és kiakasztotta a horgonyukat (8 méteres szabadtüdős merülés), nálunk ez is gyakorlat a tanfolyamon, ha van rá igény. Tankolás Solta szigeten, majd kikötés Milnán naplemente után. Ismét vége egy csodás hétnek, júniusban jövünk vissza!

Három hajós egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúra
Hajók: 2db Elan 45.1 / 1 db Beneteau 411 Oceanis
Időszak: máj. 4-11.
Útvonal: Milna, Brac szg. - Drvenik szg. - Sibenik - Zirje - Sibenik - Skradin - Sibenik - Kaprije szg. - Murter szg. - Zirje szg. - Vis, Vis szg. - SV Kelement - Milna, Brac sag. (megtett táv: 225 tmf)
Oktató társak: Aranyosi Zsolt és Higi
Vasárnap reggel 8-kor indultunk, és egész nap misztrálban (ÉNy) vitorlázás, a mai megtett táv: 30,5 tmf. A mai gyakorlatok: hátrafele nyolcasok / kikötési gyakorlatok / MOB gyakorlat / fordulások / negyedszeles vitorlázás / heave-to / partmenti navigáció stb.
Este 19 körül a három vitorlás találkozott Drvenik kikötőben, ahol néhány kikötési gyakorlatot még csináltunk. 20 körül kikötés, és a három hajó elkezdett ismerkedni egymással. Mindenhol főzés vagy sütés vagy iszogatás. Tartottam egy nyitó beszédet, illetve Higi és Zsolt is mondott pár gondolatot a következő napokra. Este közös tanulás Higi hajóján, a ma esti téma a térképezés. A három hajón ezen a héten nyolc vizsgázó van (a teljes csapat kb. harmada csak).
Hétfőn délelőtt csapatcsere és kikötési manőverek gyakorlása 9:00 - 13:30 között (farral beállás / oldalt állás / horgonydobás és úgy tolatás stb.)
Indulás 14:00-kor / Gyakorlatok: Spi és genakker gyakorlat / MOB gyakorlat
Szél: 10-15 csomós jugó (DK) és a mai megtett táv 29,2 tmf. 19-kor kötöttünk ki a városi kikötőben, a három hajó egymás mellé, ez volt a cél, mert ma tartom a házi vizsgát. Vacsora után néhányan sétáltak a városban, de a holnapi vizsgázókkal kis szünet után elkezdtük a házi vizsgát... mindenki tanult, de azért vannak mindig hiányosságok, de holnap is lehet még tanulni. :-)
Kedden amíg a csapat egy része vizsgázott, addig a három hajó kiment gyakorolni a 25-30 csomós jugóban! 7,5 óra alatt 38 tmf-et tettünk meg. Max. SOG: 9,3 csomó (reffelt vitorlákkal 3/4 szélben). Zirje szigetén is túl mentünk, hogy a csapat megtapasztalja a tényleg nagy hullámokat (videók az egyesület FB oldalán és YouTube csatornáján). A hullámok elérték a 3 métert és a szél pedig elérte a 30 csomót! Ideális körülmények a gyakorlásra. Eközben a vizsgán minden tanuló átment, és gratulálunk az új szikpereknek! Az új skippereket a Sibeniki kikötőben vettük fel, majd irány Skradin! Gyakorlat: menetben és szélben hogyan lehet csapattagokat cserélni a hajók között (persze motoros manőver)
Skradin felé menet a belső tónál játékos vitorlásverseny a hajók között, este 19 körül kötöttünk ki… megtett táv a mai nap: 39 tmf. Este: főzés a hajókon és ünnepeltük a friss kapitányokat! 23 körül séta fel a várhoz, 00-tól ünneplés ismét :-)
Szerda reggel 10-kor indulás Skradin-ból és irány Sibenik, ott rövid megálló és irány egy kis lakatlan móló, ahol kikötéseket gyakoroltunk órákon át. Utána a hajók között csapatváltás és egész nap gyakorlás (fordulások / vitorla beállítások / heave-to / halzolás / horgony gyakorlat) és a szigetek között játékos verseny… Este egészen Kaprije falu kikötő bejáratáig vitorláztunk kellemes 14-16 csomós szélben. Bójára állási gyakorlatok, majd bekötöttünk Kaprije falu kikötőjébe. Szuper hely, még Carinával is jártam erre 2006 nyarán… este főzés és sütés a hajókon, majd ahogy minden este beszélgetés a vitorlázásról és a hajózásáról. MIndig van egy csomó kérdés.
Csütörtökön Kaprije faluból 10-kor futottunk ki, előtte csapatváltás a hajók között. A három hajós tanfolyamokon van hajóváltás (és oktató váltás) menet közben. A mai téma az erő szeles vitorlázás, mivel ma bóra van. A három hajó elindult együtt Murter felé, ahol a legerősebb lesz a bóra, a hajók 30-33 csomós szeleket mértek ott. Kb. 2 órát vitorláztunk Bf. 7-ben negyedezve, majd 2,5 órát 3/4 szélben és félszélben vissza Zirje sziget déli öbléhez. A mai nap 1. etap-nak a témája az erős szeles vitorlázás volt, gyakorlatok: kormányzás / vitorla beállítás / reffelések. A bóján: csapatcserék, majd pihenés, ebéd, dingi gyakorlatok.
A három hajó kettévált, mi Vis felé indultunk, mert nálunk mindenki éjszakai vitorlázást szeretett volna. A másik két hajó csapatai jobban elfáradtak, és Rogoznica felé vitorláztak inkább, így ők 21 körül kötöttek ki.
Mi 17:45-kor indultunk el az éjszakai menetre, és 01:40-kor kötöttünk ki Vis városnál. Ez az éjszaki menet nagyon kellemes volt: csillagos égbolt, jó szél (10-22 csomó), meleg, negyedszeles menet és csupán egy halászhajóval találkoztunk... sokat tanult a csapat ebből is. A mai megtett táv: 70,1 tmf
Pénteken 11:00-kor futottunk ki. A csapat kicsi bejárta a szigetet délelőtt, mert hát van itt látnivaló bőven. Mai gyakorlatok: MOB gyakorlat / üzemanyag mólóhoz farral beállás - különleges helyzetek gyakorlása / horgonyzási gyakorlat / fordulások / vitorla beállítás stb. Napközben horgonyoztunk egy lakatlan sziget mellett, ahol Imre kardhalat sütött ki. Köszi szépen Imre az egész heti sütéseket! :-) Délután erősödött a szél és sportos vitorlázással zártuk a hetet, 19:30-kor kötöttünk ki a marinába és 20:30-kor már a kikötői étteremben vacsoráztunk.
Szuper hét volt ismét és szuper csapat / csapatok. Köszönöm Zsoltnak és a Higinek a mostani oktatásokat is. Ősszel folytatás!
Mostantól egyhajós egyhetes tanfolyam / gyakorló vitorlástúráink lesznek.
Jelentkezés és további információ: mederaron@gmail.com
Békét és Szelet! Aron

Offshore gyakorló vitorlástúra (5. szint) / ápr. 16-27.
Hajónk: Beneteau Oceanis 51.1 (2023)
Útvonalunk: Puerto de Benalmadena - Almeria - Garrucha - Cartagena - Alicante - Isla Espalmador - Ibiza, Ibiza szg. - Palma de Mallorca, Mallorca szigete (536 tmf)
Az Alboran Charter cég rossz minőségű kötelekkel szerelte fel a hajót. Az Atlantin az orrvitorla reff kötele szakadt el a viharban, a Földközin az orrvitorla behúzókötele szakadt el menetben. Így a gyakorló túrán kötélmunkák is téma volt...
Kedden este megérkezett a csapat a hajóra. Esti megbeszélés témái: safety briefing / passage plan / check list, majd vacsora a városban.
Szerdán 13:00LT-kor indulás, egy nagy bevásárlás után... Gyenge szeles vitorlázás egész nap, este elállt a szél és motorozás. Csütörtökön reggel már a Golfo de Almeria-ban vitorlázás és délben kötöttünk ki Almeria-ban, egész pontosan Club de Mer de Almeria-ban. Megtett táv 126 tmf. Ez egy klub, ahova nem szeretik a külsős vitorlásokat, de valamiért velünk kedvesek voltak, és ki is lehetett kötni. Ebéd a hajón. Este városnézés, először kötöttem ki ebben a városban, és nagyon szuper hely.
Pénteken 09:00LT-kor indulás. Golfo de Almería részen még simább a víz, de amikor a Cabo de Gata kerüljük már erősen ‘rough sea’ (tenger állapota: 4), de csak 20-25 csomós az alapszél. Az előrejelzésben 31 csomós befújásokat is láttunk. Vitorlázat: 2. reff a nagyvitorlán / 40% orrvitorla / SOG: 6,6-7 csomó / max. szél: 25-26 csomós. Ebédre főztem a csapatnak egy levest, amúgy a csapat nagyon erős konyhában (is), mert finomakat főznek, ha nem dől a hajó... Ma elhagytuk a ‘Costa del Sol’ partot vagyis az Alborán-tengert, és innen a ‘Costa Blanca’ partjainál vitorlázunk (és Fölközi-tenger). Garrucha marinában 23:00LT körül kötöttünk ki. Oldalt kikötés egy szűk helyre és tolatva, profi a kormányos és a csapat is persze. (Itt egy napra a marina díj 25 euro!)
Szombaton 11:30LT-kor indulás, előtte séta a tengerparton és kávézás… Kellemes vitorlázós idő van: COG: 060 / SOG: 7-7,5 csomó / Szél: 11-12 csomós és iránya 120. A mai célunk Cartagena, átvitorlázunk Golfo de Vera-n és Golfo de Mazarrón. Egész nap kellemes vitorlázás, az utolsó órában motorozás, mert a csapat siet. 21LT-kor kötöttünk ki a Yacht Port Cartagena-ban, majd iránya város! Városnézés és paella vacsora.
Vasárnap 12:00LT indulás. Délelőtt városnézés és elszaladt az idő… 2010-ben és 2016-ban is kikötöttünk itt, és nagy kedvencem a marina és a város is. Kellemes vitorlázós idő van, 10-15 csomós és keleti. SOG: 6,5-7 csomó átlagban… Délután megkerültük a 'Cabo de Palos' fokot és Islas Hormigas közelében vitorláztunk el, ez egy ‘Marine Reserves’. Az OFF CAPE PALOS TSS 5 tmf-re van mellettünk, és szinte folyamatosan látjuk a nagyhajókat. Mi az inshore Traffic Zone-ban vitorlázunk és csupán egy vitorlással találkozunk. Szokás szerint láttunk delfineket ma is, de még azért nem unalmas. ‘Vasárnapi’ ebéd: leves, banános sütemény, palacsinta (!). 23:15LT kikötés Alicante-ben.
Hétfő délelőtt városnézés Alicante-ben. Felsétáltunk a várba, megnéztük a katedrálist és az arénát, ahol a bikaviadalok vannak… a római amfiteátrumot, a kikötőt stb. sok a látnivaló és itt is 2-3 nap könnyen elszaladna. Nagy bevásárlás és 15:00LT indulás tovább. Negyedszeles vitorlázás egész délután, este és éjjel… Amikor a TSS közel volt, akkor nagyon kellett figyelni a nagyhajók mozgására is. Naplementekor a szél 20-22 csomó és reffelt vitorlákkal vitorlázunk (nagyvitorla 1. reff és az orrvitorla is 1 reff)l 7 csomós sebeséggel. 22 után tovább reffelünk (nagyvitorla 2. reeff), mert néha 23-24 csomós a szél, de a sebességünk ugyanaz marad. Kedd hajnalban eső, kis vihar és szélváltozás. Félszeles menet és a max. sebességünk 10,2 csomó! Ez a hivatalos hajó rekord! Fantasztikus csapatás órákon át…
10:30LT érkezés az Isla Espalmador sziget déli részére, itt bójára állás. Alicante - Isla Espalmador etap számokban: menetidő: 19,5 óra / megtett táv: 125 tmf / átlag sebesség: 5,9 csomó / max. SOG: 10,2 csomó… Dingizés és sétáltunk a kis szigeten a parton, ebéd a bóján, majd indulás tovább. Kedd 15LT-kor beálltunk az Ibiza Marinába (2 éjszaka 126 euro).
Szerda: egész nap Ibizán és pihenés. Délelőtt beszélgettem Szeitz Gáborral az árboctöréséről, és felvételt is készítettünk, ami májusban már kint is lesz a YouTube csatornámon. Városnézés / kocsibérlés és szigetnézés. Este buli a városban! Csütörtökön 12:00LT-kor indulás, és irány Mallorca. Egész délután kellemes DK-i szélben vitorlázás. COG: 066 / SOG: 6,5 csomó / Szél: 10-12 csomó. Estebéd: hamburger :-)
Csütörtökön 23:45-kor kikötős Palma de Mallorcán. Pénteken városnézés és megnézzük a Mallorcai hajókiállítást (pont most van). 2010-ben voltam Mallorcán, de nem sokat változott... olyan, mintha tegnap lett volna. :-)
Péntek reggel elhagytuk a hajót, végedért a kétszer 10 napos gyakorló vitorlástúránk, jövőre is lesz!
Gyakorlatok a 10 napos gyakorló vitorlástúra során: sextáns mérési gyakorlat / heave-to / VHF rádiózás kikötőkkel és marimákkal / hajóhely foglalás / reffelés / erős szeles vitorlázás / vitorlázás a TSS-ben / vitorlázás éjszaka / partközeli navigáció papír térképpel és navionics-szal stb.

Ocean training (5. szint) - Ápr. 6. - 16.
Induló kikötő: Las Palmas, Gran Canaria
Útvonal: Las Palmas, Gran Canaria - Safi, Marokkó - La Linea (Marina Alcaidesa, Gibraltár spanyol oldal) - Puerto de Benalmadena / 1,160 tmf 10 nap
Hajó: Monica, Beneteau 51.1 (2023, 5 kabinos)
Szombaton este bevásárlás, safety britfing / check list (Marci felmászott az árbocra), passage plan készítése és készülünk a holnapi kifutásra.
Időjárás a következő napokban: É majd ÉK szél és 3 nap viharos (hétfő éjjeltől csütörtök reggelig)
Vasárnap indulás 11:00LT-kor, előtte tankolás (plusz 80 liter dízel külön tankban). 16-22 csomós szél, és 18 csomó felett már reffelés… SOG: 6-7 csomó / irány: 045 (Gibarltár) / TWA: 45-50-55, tehát negyedszeles menet. Barométer: 1020 mbar
A hajón van NAVTEX és ezt fogjuk használni az időjárás előrejelzésre, amikor már nem lesz térerő.
Ebéd: Balázs féle bolognai spagetti és olyan nagy adag készült, hogy ez a vacsi is…
Néha a közelben nagyhajók, de ahogy távolodunk a szigetektől egyre kevesebb.
Ügyeleti beosztás 2 óránként és ketten vannak kint mindig. (Én vagyok az állandó beugró, ha szükséges.) Hétfő reggel erősödik a szél 20-26 csomóra, kicsit ismét reffelünk a sebességünk (SOG) 6,5-7 csomó. Ez jónak számít, mert van egy 0,5 csomós ellenáramlat, és a nagy hullámok is lassítanak…
Hétfőn 10:30LT fordulás (ez a harmadik fordulásunk), új irányunk (COG) 320. Az első 24 órában a megtett táv 149 tmf. A hétfői ebéd már egyszerű, mert a nagy hullámokban (3 méteres hullámok) nehéz főzni. A mai ebéd: tegnapi spagetti + leves
Délután tovább erősödik a szél (27 csomó) és tovább reffelünk (nagyvitorla 2. reff), a nagy erősödést éjjelre várjuk. 23LT-kor már 30 csomós a szél, 01LT-kor már 34-35 csomós befújások vannak és emiatt éjjel a nagyvitorlát 3. reffre tesszük. (Én megyek ki a fedélzetre beakasztani. 3. reff-et, ketten Zolival gyorsan be tudunk reffelni, Kristóf pedig kormányoz.) Éjjel egy nagyhajó meghív a VHF rádión (16-os csatorna) és elmondja, hogy hogyan fog keresztezni minket. Természetesen tudomásul vesszük és nyugtázzuk.
Kedden 9LT-kor kicsit gyengül a szél 31 csomóra. 9:30-kor az orrvitorla behúzó (reff) kötele elszakadt. A hajón nincs a tartalék kötelekből elég hosszú, és két kötéllel tudjuk csak megoldani a kötélcserét. (Az eredeti reff kötél olyan rossz állapotban van, hogy azt inkább nem használjuk többet.) Zolival kimegyünk az orrba, és kb. 15 percig tart a manőver…
10:30LT-kor ismét erősödik a szél 32-34 csomóra, a SOG: 7-7,5 csomó és a COG: 340 / tenger állapot: rough Sea vagyis 4 méteres hullámok. Reggeli: padlizsán krém, amit Balázs dobott össze. A második 24 órában a megtett táv 156 tmf.
13:30LT-kor fordulás, új irány 090 / Esteebéd: szendvics
Este a szél erősödik és reffelés (3. reff), éjjel 35-37 csomós már a szél… körülöttünk tankerek, van amelyik kb. 1 tmf-re halad el mellettünk. Szerda reggel kicsit gyengül a szél és már csak 32 csomós befújások vannak. SOG: 6-7 csomó / COG: 085 / A nagyvitorlánk két kocsija kiesett a nut-ból és két kis kötéllel javítjuk. Az orrvitorla reff kötelének a megvezető csigája felszaladt, és egy egy kis sekli + kötél megoldással vezetjük meg jó irányba a kötelet. A napi megtett táv: 145 tmf
Déltől gyengül a szél 27-29 csomóra - vitorla kombináció: 2. reff nagyvitorlán + 66 % az orrvitorla. Tenger állapot: 3-3,5 méteres hosszú hullámok és persze gyakran törik a hullám (breaking wave). Estebéd: pörkölt és főtt krumpli / Balázs és Szabi közös produktuma :-) A nagyhajós forgalom sűrűsödik…
Élet a hajón: erősen dől a hajó / becsapnak a hullámok / a nagy hullámok miatt minden minden irányba mozog a hajón, ezért ilyenkor még fontosabb, hogy egy kéz a hajóé. Az ügyeleti beosztás délután lazább és ilyenkor az kormányoz, akinek kedve van, ilyenkor van, aki rápihen az éjszakai menetre. Éjjel erősödik a szél 28-30 csomóra és kicsit reffelünk ismét. Az éjszakai vágtában élvezetes a kormányzás.
Csütörtök reggel gyengül a szél 22 csomóra, vitorla kombináció: 1. reff nagyvitorlán és teljes orrvitorla 10LT-kor a szél 18 csomós, ezért minden vitorla ki. A napi megtett táv: 130 tmf
11:30LT a szél 10 csomós és ‘motor sailing’ - COG: 040 / SOG: 5,5 csomó / rpm: 1900 / 12 körül fogtunk egy 2 Kg-os tonhalat.
Délután két hatalmas bálna úszott el mellettünk. Ezen az óceáni részen sok a bálna, és rájuk is kéne figyelni. (Olvastam, hogy éjszakai alvó bálnának ütközött egy jacht és utána gyorsan elsüllyedt... van ilyen sajnos) VHF rádión beszéltünk egy vitorlással a várható időjárásról. / Egész nap komoly hajóforgalom és nagyon kell figyelni.
Péntek déltől látjuk már a marokkói partot.
A charter cég azt mondta, hogy 460 literes a tankunk, de menet közben kiderült, hogy csak 230 literes… így fogyóban az üzemanyag, és tervezünk egy marokkói kikötést. A part mellett nagyon sok a marokkói halászhajó, és tényleg nagyon figyelni kell. Ma is látunk delfineket (minden nap) és pilot whale-ket is.
Este naplemente után beakadtunk egy halászbójába, pedig messze vitorláztunk el a bójától. A parttól is kb. 15-20 tmf-re hajóztunk, és nem vártam, hogy itt belefutunk egy ilyenbe. (Később kiderült, hogy a marokkói halászok egy halászbóját és egy kis felúszó flakont használnak és köztük lezárnak pár száz métert…Mi egy ilyenbe akadtunk bele, mivel a kis flakon nem látszik, főleg este).
Motor üresbe / vitorla le / 2-2,5 csomóval sodródtunk a 25 csomós szélben (2,5 méteres hullámok) / Motor ki. A fürdő deck-re lefeküdtem és búvármaszkkal a hajó alá néztem és láttam, hogy az egyik kormánylapát húzza a bóját. Képtelen voltam kiakasztani a kormánylapátból a bója kötelét (túl gyorsan nyomtak a hullámok és hatalmas erő volt) és emiatt vágtam a halász kötelét.… Kiszabadultunk!
Magunk mögé néztünk, és húztunk magunk után egy kötelet. Ismét lefeküdtem a fürdő deck-re és elértem a kötelet, érzetem, hogy csavarodik… tehát a propelleren van. Olyan nagyok voltak a hullámok, hogy meg sem próbáltam a vízalatt a propellerről lecsavarni a kötelzte a teljes sötétségben. Vitorla fel ismét, és egész éjjel cirkálunk 5-6,5 csomós sebességgel a Safi előtti öbölben. Folyamatosan figyelni kellett a kis halászcsónakokra és a bójáikra. Egy ügyeletben 3 fő volt ezen az estén és én is vállaltam ügyeletet.
Szombat reggel napfelkelte után vitorla reffelése és ‘heave-to’, majd bementem a vízbe és letekeredtem a propellerről a kötelet. A hajó sebessége: 1-1,3 csomó / hullámok: 1-1,5 méteresek / szél: 12-14 csomó. Könnyebb, mint tegnap éjjel lett volna a sötétben. A víz hideg, de 5-10 perc alatt végzek a munkával. Motor be és irány Safi kikötője, ami 10 tmf-re van. Érkezés Safi kikötőjébe 9:00-kor helyi idő szerint. Belépünk az országba és tankolás. Kb. 1,5 óra papír munka (Habour Master / Immigration / Custom) és még 1,5 óra a tankolás. Néhány dobos cigivel gyorsítunk a folyamatokon, és a személyi is elég… A be- és kilépési díj 30 EUR (plusz egy napi kikötői díj). 2006-ban Carinával kötöttem ki, és 2013-ban Felicity-vel is kötöttem itt ki. Most kötöttem ki itt harmadszor… Semmi nem változott, nagyon piszkos a kikötő, de kedvesek a helyiek. 12:30LT-kor kifutottunk Safi-ból és motor-sailing, hogy elérjünk kedd reggelre Malagát…
Vasárnap és ünnepi ebéd: Rizottó Balázs féle. Sok a halászbója, a halászhajó és a teherhajó... van feladat!
Hétfőn ünnepi reggeli sonkás tükörtójás és 14:00-kor behajóztunk a Gibraltári-szorosba vagyis akkor hagytuk el Nap Spartel-t. Kb. 5 óra alatt át is értünk a szoroson, az áramlás segített és a szél is velünk volt, félszeleztünk :) La Line-ba 1,5óra technikai szünet, majd irány Malaga!
Kedden 08:30-kor kikötés a Puerto de Benalmadena marinában. Ez egy hatalmas marina, 150,000m2 területű, és könnyen el lehet benne veszni...
Ma délután repült haza a csapat, és ma este érkezik a következő csapat a 2. etapra (5. szint és offshore gyakorló vitorlástúra).
Lapok:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  
Copyright © 2010 meder.hu.